Csúcstechnológiás szemvizsgáló műszer

  

  A fundus kamerával végzett kíméletes, gyors vizsgálat, segítenek megelőzni a látásromlást és végül vaksággal járó folyamatot. Felderíthetők  a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a macula degeneráció/szemfenék elfajulás, látást érintő szövődményei.

  A különböző szemfenék betegségek, bonyolult biokémiai folyamatok által érfal-károsodást okoznak. A retina ereinek sérülése következtében az érfal helyenként buborékszerűen kiboltosul, illetve áteresztővé válik, ennek következtében vérzések jelennek meg a látóhártyán. Ha a folyamat a retina központi területére terjed, azonnal panaszt, látásromlást eredményez.
  Amennyiben tovább fokozódik az elváltozás, akkor az ideghártyán új erek képződnek, amelyek gyengék, törékenyek, így belőlük kiterjedt vérzés indulhat a szem belsejének irányába. Ez olyan mértékű látásromlást idézhet elő, hogy a beteg vakságot él meg. A folyamat nagyon veszélyes, mert kezdeti időszakban, ha nem a centrumban jelentkezik, nem okoz tünetet. Nincs szemgyulladás, homályos látás, fájdalom, ami figyelmeztető jel lehetne.

 

Szemfenék megbetegedésekről általában, fajtái

  A szemfenék megbetegedésének diagnózisakor  a beteg kétségbeesik, hiszen rögtön a vakulás, a nem látás, az egész életének megváltozása(megváltozatása) előtt áll. Nem minden beteg vakul meg a szemfenék betegség miatt, de kétségtelen, hogy a látásminősége fokozatosan csökken,és sajnos a súlyos formák vakuláshoz is vezethetnek.

  Nagyon fontos szerepe van annak az orvosnak, aki ezt a diagnózist kimondja, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lelkileg hogyan készíti fel erre a beteget. Sokan megriadnak a diagnózisuktól, és kétségbeesetten mennek egyik orvostól a másikig keresve a csodás megoldást látásuk javítása érdekében. Csodák sajnos nincsenek, de vannak csodával határos prevenciós lehetőségek, életminőség javító látásfejlesztő terápiák.

  A szemfenék megbetegedésénél, mindig attól függ a látásélesség csökkenése, hogy a retina melyik részén, milyen kiterjedésű a betegség, hogy száraz vagy nedves típusú-e, illetve, hogy mélységben érinti-e a retina alatti choriodea-t (érhártyát) stb. Ez nagyban függ attól, hogy az illető betegnek van-e magas vérnyomása, vércukor betegsége, a koleszterinszintje milyen, illetve van-e pajzsmirigy betegsége, daganatos betegsége.

  A másik nagy csoport a szemfenék megbetegedései között a látóideg betegségei. Sokszor az alkohol, drog, nikotin fogyasztástól alakulnak ki, de a szervezet egyéb megbetegedésinek társbetegségeként is megjelenhetnek (pl. sclerosis multiplex).

  A glaucoma (zöldhályog) is a látóideg működését károsítja és hogyha nincs időben diagnosztizálva és kezelve, szintén vakuláshoz vezethet.

  A retinopáthia  prematurorum a koraszülöttek szemfenék betegsége, amely az inkubátor után alakult ki.  Ezeknek a gyerekeknek  a látás sérülését/vakságát, az üvegtest elkötőszövetesedése okozza.

 

  A teljesség igénye nélkül csupán csak néhány olyan betegséget említettem, amely súlyos látáskárosodást/vakulást okoz.
  A macula - vagy sárgafolt - az éleslátás helye, felelős az éles látásért. Ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció (elfajulás) e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.
  Az egyik típusban az éleslátás helyének  atrophiája ("elkopása") látható. Ez a típus az úgynevezett száraz forma. A panaszok fő jellemzője: "Éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem föl az arcokat, nem jó az évekig használt olvasószemüveg sem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit."
  A másik  a nedves típusú elváltozás - az éleslátás helyén  az érhártyából kóros érnövekedés indul meg, később az erekből folyadék kiáramlás,vérzés keletkezik,és a látásromlás fokozódik.
  A betegség valódi oka egyik formánál sem ismert.