A fejlett társadalmakban az időskori látásromlás egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett szemfenéki meszesedés, orvosi kifejezéssel makula-degeneráció. Köznyelvi elnevezése valójában helytelen, hiszen egyáltalán nem a szemfenéki erek meszesedése okozza.

A makula - vagy sárgafolt - az éleslátás helye, ez az ideghártya-terület felelős a kép észlelésekor az éles látásért, és ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció elfajulást, e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

 

Időskori makuladegeneráció

Az időskori makuladegeneráció a gazdaságilag fejlettebb társadalmakban – így hazánkban is – a vakság leggyakoribb oka. A betegség az 50 évesnél idősebbeket érinti, ezért az öregedő társadalmaknak egyre nagyobb kihívást jelent a fokozatosan növekvő új betegek száma. A betegség lényege az éleslátás helyének – a sárgafoltnak – a korral előre haladó elfajulása, amelynek okát pontosan nem ismerjük. Mivel a betegség a látóhártyának csak ezt a területét érinti, a kezeletlen betegek elvesztik olvasóképességüket és éleslátásukat, de a perifériás látás a betegség végstádiumában is megmarad. A betegségnek alapvetően két formája van: a száraz és a nedves forma.

Szemfenéki meszesedés vizsgálata

·         OCT (Optikai Koherencia Tomográf)

·     funduskamera

Szemfenéki meszesedés kezelése

A tudomány mai állása szerint nincs olyan kezelés, mely teljesen meggyógyítaná a betegséget. Csak karbantartó, állapot megtartó kezelésekre van lehetőség,  melyek a következők:
 

·        injekció

·     életmód és életvitel váltás

·     akupunktúra

·     szemvitaminok

·     MAIA mikroperimetria - állapotjavító, állapotmegtartó kezelés