Szemtorna

  

 

 

  Dr. Bates amerikai szemorvos 1912-ben jelentette be forradalmi felfedezését (New York-i Orvosi Közlöny, márc. 16.-i szám), amelyből kiderült, hogy a látásproblémákat túlnyomóan funkcionális zavar, mentális stressz okozza, és nem annyira a máig kőbe vésett, vissza nem fordíthatónak kikiáltott folyamatok.

  1920-ban saját költségén megjelent könyve (Tökéletes Látás Szemüveg Nélkül - Central Fixation kiadó - New York) az egész módszert 300 oldalon.
 A gyakorlatok nem ártalmasak senkinek, a legsúlyosabb problémák esetén is segít megőrizni a maradék látást természetesen  az orvosi kezelés mellett, vagy annak befejezte után.

 

 

 

 

 

 

Szemtréning

 

Jaj de fáradt a szemem! sóhajtunk fel sokszor a számítógép monitora vagy a televízió képernyője előtt, amikor órákat töltünk ott. Mert bizony nemcsak a testünk fárad, hanem a szemünk is jelez, könnyezik, szúr, viszket.

A szemünket is edzeni, tornáztatni kell, hogy ne lustuljon, ne fáradjon el hamar. Ehhez elég óránként felállni néhány percre a számítógép elől, speciális gyakorlatokat végezni, rendszeresen tornáztatni. Megfelelő gyakorlatokat a www.alternativszemdr.hu weboldalon lehet találni. Ha megszokjuk és alkalmazzuk is ezeket, sokkal kisebb a látásromlás veszélye, hiszen nem felejt el pislogni, könnyet termelni a szemünk, a nyak izmai sem fáradnak el.

Nagyon fontos a számítógépes munkahelyeken a megfelelő ergonómiai kialakítás, a képernyő megfelelő távolsága. A táplálkozás sem utolsó szempont jó és tartós látásunk megőrzésében. A szem és a máj elsősorban a kínai gondolkodásban szorosan összefügg, ezért ajánlatos odafigyelnünk táplálkozási szokásainkra is. Fontos a napi többször keveset étkezés kialakítása. Ételünk tartalmazzon egyenlő arányban szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

A stressz kezelése is fontos a látásunk prevenciós
karbantartásánál, mert a tartós stressz görcsös állapotot idézhet elő a szemünkben is, s ennek hosszú távon következményei lehetnek. A vérnyomás, a vércukor, a koleszterin, a pajzsmirigy túlzott működése vagy nem megfelelő működése, mind-mind hatással lehet a látásunkra.

Természetesen az orvosi diagnózisra is nagy szükség van szemünk állapotának felmérésekor. Az egészséges emberek is jól teszik, ha kikérik szakember (a szemorvos, a szemtréner) tanácsát, aki pontosan megmondja, milyen gyakorlatokra van szükségünk.

A prevenciós szemészet nem más, mint olyan alternatív életmód- és életviteli tanácsadás, amely a látás tehermentesítésével foglalkozik.